Najlepšie televízory do 1000 eur

Televízor je neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Jediným problémom je, ako si z toho obrovského množstva ponúk vybrať pre seba ten správny. Prirodzene, závisí to aj od toho, koľko chcete do telky investovať. Pokiaľ sa ale vaša horná hranica pohybuje na úrovni 1000 Eur, tak žiaden strach. Za tú sumu si už môžete dovoliť pomerne veľa muziky. V článku si prečítate, ako si za tisícku vybrať to najlepšie pre rok 2023.

 

 

Základné typy televízorov

Dnes je trh doslova zaplavený televízormi rôznej kvality, cenových hladín i použitej technológie. Pred kúpou televízora si preto musíte výber dôkladne premyslieť. Ako prvé je dôležité zvážiť to,  čo vlastne od TV očakávate (technológia obrazu, cena, uhlopriečka…).

Našťastie s rozpočtom do 1000 Eur sa dnes už veľmi obmedzovať nemusíte a výber TV v mierne nadpriemernej kvalite nie je žiaden problém. Na niektoré najnovšie technologické vychytávky však budete musieť zabudnúť. Alebo potom urobiť v rámci parametrov určitý kompromis. S rastúcou cenou totiž rastie veľkosť televízora, jeho rozlíšenie, celková kvalita i technologická výbava.

Na začiatok je dôležité rozhodnúť sa ohľadom použitej technológie obrazu:

  • LED – podsvietenie klasického LCD panelu pomocou diód (Light Emitting Diode).
  • OLED – využíva organické diódy (Organic LED), ktoré dávajú vernejšie farby, kvalitnejšiu čiernu farbu a lepší kontrast. Dnes už štandard pre väčšinu značiek TV.
  • QLED – typické pre značku Samsung (QuantumDot LED). Technológia využíva kovové kryštály, ktoré majú ešte lepšie farebné spektrum a pozorovacie uhly ako OLED.

V minulosti veľmi obľúbené plazmové a LCD televízory dnes už nemá cenu zvažovať a prakticky sa s nimi ani veľmi nestretnete. Prirodzene, za 1000 Eur dostanete inteligentný televízor, ktorý vám ponúkne okrem bežných funkcií aj niečo navyše (prístup na internet, aplikácie…). Súčasťou týchto televízorov je aj operačný systém.

Vedeli ste, že…

…kedysi populárna funkcia 3D sledovania obrazu dnes už postupne vyprcháva? Pravdepodobne z dôvodu, že na sledovanie 3D obrazu bolo potrebné používať špeciálne 3D okuliare.

 

Výber podľa uhlopriečky TV

Druhou najdôležitejšou a určujúcou veličinou, na základe ktorej vyberáme TV, je jeho veľkosť. Samozrejme, každý by chcel čo možno najväčšiu telku, pre čo najlepší zážitok zo sledovania. Avšak v tomto prípade je určujúca a limitujúca veľkosť priestoru, kam televízor umiestnite.

Veľkosť TV sa vyjadruje veľkosťou jeho uhlopriečky v palcoch: 1 palec (“) = 2,54 cm.

V súčasnosti máte bežne na výber z uhlopriečok približne od 20“ (asi 50 cm) po zhruba 80“ (cca 203 cm). V súvislosti s veľkosťou a typom miestnosti odporúčame nasledovné:

  • Obývačka – veľkosť aspoň aspoň 50“.
  • Spálňa a detská izba – stačí aj menší televízor v uhlopriečke do 50“.


Pri výbere veľkosti uhlopriečky TV platí všeobecné pravidlo: veľkosť uhlopriečky je jedna tretina vzdialenosti, z ktorej sledujeme obraz. Pri najmodernejších TV so špičkovým kontrastom a rozlíšením to však už tak celkom neplatí – môžete si dovoliť viac. V tomto prípade tak budete limitovaný hlavne dispozičným riešením priestoru.

 

Výber podľa rozlíšenia

Základné pravidlo je jasné – čím väčšie rozlíšenie obrazovky, tým lepší obraz a zážitok zo sledovania televízora. Ide o jeden z najdôležitejších parametrov a udáva sa v pixeloch (počet riadkov a stĺpcov).

V minulosti sa začínalo rozlíšením HD ready (1366 × 768px). Neskôr sa k nemu pridalo rozlíšenie  Full HD (1920 × 1080), 4K – Ultra HD (4 096 × 2 160px) a drahšie televízory disponujú rozlíšením až 8K (7 680 × 4 320px). Za 1000 Eur je minimom 4K, avšak ak náhodou natrafíte na akciu, môže sa vám za tú cenu pošťastiť aj 8K. Samozrejme, v tom prípade nie je čo váhať. TOP novinka 16K (15 360 x 8640px) je vysoko nad týmto cenovým limitom.

 

Ďalšie dôležité parametre, na ktoré je treba prihliadať

Pochopiteľne, technológia obrazu a veľkosť uhlopriečky nie je to jediné, čo treba zvažovať. Pre super zážitok zo sledovania, či už filmov alebo športových prenosov, je dôležitá aj obnovovacia frekvencia, technológia panelu, kontrast (farby), inteligentné operačné systémy a konektivita.

 

Obnovovacia frekvencia

Pri televízoroch definujeme frekvenciu ako číslo, ktoré udáva, koľko obrázkov uvidíte za sekundu. Preto čím väčšia bude frekvencia, tým plynulejší bude obraz. Dnes už aj najlacnejšie televízory disponujú frekvenciou aspoň 50 Hz – 50 obrázkov za sekundu. Pri cene okolo 1000 Eur za TV však odporúčame frekvenciu 100 Hz. Vyššiu frekvenciu oceníte najmä pri športových prenosoch a rýchlych akčných scénach.

Tip

Pozor na rôzne označenia, ako napríklad TrueMotion. Ide len o umelé zvyšovanie frekvencie pomocou šikovného softvéru. Obraz to síce urobí plynulejší, avšak niekedy to môže pôsobiť neprirodzene.

 

Technológia panelu

Technológia panelu súvisí s technológiou obrazu. Aj v tomto smere sa využívajú LED diódy, ktoré obraz podsvietia. A to dvomi spôsobmi:

  • Edge LED – podsvietenie pri okraji obrazovky, pričom vodivá doska rozvádza svetlo do zvyšku panelu. Ide o lacnejší spôsob s menej kvalitným výsledným obrazom.
  • Direct LED – diódy sa nachádzajú priamo za panelom a sú rozmiestnené po celej ploche. Obraz je preto kvalitnejší a má hlbšiu čiernu farbu. Odporúčame prikloniť sa k tejto verzii.

 

Kontrast, jas a odozva

Okrem podsvietenia sú pre kvalitu obrazu a pôžitok zo sledovania dôležité aj nasledovné parametre:

  • Kontrast – pomer svietivosti čiernej a bielej farby. Čím bude tento pomer väčší, tým lepšie pre vás. Znamená to živšie a prirodzenejšie farby. Môžete si ho však nastaviť podľa potrieb.
  • Jas – svietivosť pri zobrazení bielej farby (cd – kandela). Dôležitá je hlavne minimálna a maximálna hodnota jasu. Za jasného dňa je pre sledovanie dôležitý veľký jas a v noci naopak nižší. Televízory v cenovej hladine okolo 1000 Eur si ho väčšinou dokážu prispôsobovať aicky.
  • Odozva – je lepšie, ak je čo možno najrýchlejšia. Vyjadruje schopnosť a rýchlosť premeniť jednu farbu na inú. preto čím bude lepšia odozva, tým plynulejší obraz dostanete.

 

Inteligentné TV a operačné systémy

Pochopiteľne, za 1000 Eur dostanete inteligentný televízor, u ktorého je samozrejmosťou pripojenie na internet, Wi-Fi a možnosť párovania so smart telefónom alebo s PC zariadením.

Dôležitým je aj fakt, že TV pri tejto cene ponúka sledovanie rôznych streamovacích služieb bez nutnosti pripojenia ďalších zariadení – jeden klik na apku. V tomto smere je ale užitočné dať si pozor na operačný systém (OS) v TV, a to kvôli kompatibilite ponúkaných streamovacích služieb. Niekedy môže byť problémom aj zložité ovládanie a menej prehľadné užívateľské rozhranie. Na výber pritom máte z nasledovných OS:

  • webOS – operačný systém napríklad v televízoroch značky LG. Má menej aplikácií, ale pokrýva potreby väčšiny užívateľov. Ovládanie je príjemné a intuitívne.
  • Tizen – charakteristický pre TV Samsung. Je veľmi dobre prepracovaný a zvláda veľa funkcií. Ďalšou jeho výhodou je možnosť multitaskingu. Ovládanie je však trochu zložitejšie – treba si zvyknúť.
  • Android TV – OS, ktorý vytvorila spoločnosť Google. Využívajú ho napríklad televízory Philips či Sony. Má veľkú ponuku aplikácií.
  • My Home Screen – OS, ktorý využíva značka Panasonic. jeho prednosťou je intuitívnosť a veľmi šikovné ovládanie. Funkcií ale ponúka menej ako ostatné OS.

 

Tunery a konektivita

Pre využívanie služieb internetu a pre pripojenie ďalších zariadení, je konektivita základom. Najdôležitejšie konektory a možnosti pripojenia sú nasledovné:

  • HDMI – High-Definition Multimedia Interface. Konektor pre set-top boxy, DVD prehrávače a počítače. Za cenu 1000 Eur by mal mať TV aspoň tri HDMI.
  • USB – pripojenie flash disku alebo harddisku. Za cenu 1000 Eur by mal mať TV aspoň dve-tri takéto pripojenia.
  • Wi-Fi – bezdrôtové pripojenie na internet. V tejto cenovej hladine úplná samozrejmosť.
  • LAN – Local Area Network. Umožňuje pomocou portu pripojiť televízor do domácej siete.
  • DLNA – Digital Living Network Alliance. Umožňuje (bezdrôtovo) prepojiť zariadenia vo vašej domácnosti a zdieľať ich obsah navzájom.
  • Tunery – prijímanie televízneho vysielania. Od roku 2022 je pozemné digitálne vysielanie zabezpečené prostredníctvom DVB-T2. Káblové vysielanie prijíma DVB-C/C2 a satelitné DVB-S/S2.

 

Vyberáme pre vás najlepšie televízory do 1000 Eur

Ak si na základe vyššie uvedených informácií nedokážete vybrať, pripravili sme pre vás zopár konkrétnych modelov TV do tisíc eur.

 

1. Samsung QE50Q80A

Televízor vyniká výkonným procesorom a množstvom inteligentných technológií. Za nás ide o výborný pomer cena/kvalita. Pozeranie filmov na tomto televízore sa vďaka dokonalému zvuku (3D), ostrému obrazu (QLED) a širokým pozorovacím uhlom stáva nezabudnuteľným zážitkom. Uhlopriečka obrazovky je 125 cm (50 palcov). Prirodzene, disponuje všetkými tunermi, vrátane satelitného.

O dokonalé rozlíšenie sa tu stará výkonný procesor Quantum 4K. Nastavenia sa neustále aicky upravujú tak, aby ste videli obsah v čo možno najlepšom rozlíšení. Jednotlivé zóny LED displeja pracujú samostatne a preto vidíte čiernu farbu dokonale čiernu a biele tóny zase neuveriteľne jasne. Samozrejmosťou je bezdrôtové prepojenie s inými zariadeniami. Dokonca vďaka funkcii Multi View môžete sledovať dve rôzne obrazovky súčasne.

Cena: približne 750 Eur.

Viac informácií >>

 

2. LG OLED55B8

Televízor s OLED technológiou, vysokým 4K rozlíšením, vynikajúcou hĺbkou ostrosti a dokonalou čiernou farbou vo výbornom kontraste vás okamžite vtiahne do sveta filmov a televízneho vysielania. O svižný chod televízora sa tu stará inteligentný procesor Alpha 7.

Určite tiež oceníte možnosť nahrávania na USB. Počet HDMI vstupov je až 4, USB vstupy sú 3. Uhlopriečka obrazovky má 139 cm (55 palcov). Operačný systém: webOS Smart TV.

Cena: približne 999 Eur.

Viac informácií >>

 

3. Philips 55OLED706

OLED televízor so špičkovou kvalitou obrazu v rozlíšení 4K. Vďaka tomu si užijete maximálne detaily obrazu. Smart operačný systém Android TV je veľmi rýchly, intuitívny a všetky voľby vykonáva prakticky okamžite.

Po pripojení televízora na internet dostanete k dispozícii aplikácie, ako sú napríklad YouTube alebo Netflix. Uhlopriečka má u139 cm (55 palcov). Počet HDMI vstupov je až 4, USB vstupy sú 3. Televízor disponuje aj herným režimom a technológiou Ambilight.

Cena: približne 899 Eur.

Viac informácií >>

 

4. Samsung QE65Q70B

Hľadáte niečo extra, čo využijete do posledného eura v rámci limitu 1000 Eur? V tom prípade je ideálnym kandidátom QLED televízor Samsung Q70BAT s výkonným gamingom aj domácim kinom v 4K rozlíšení pre sledovanie filmov. Dokonca aj staršiu filmovú klasiku v horšej kvalite si môžete vychutnať v tomto rozlíšení. A to vďaka inovatívnemu Quantum Procesoru 4K, ktorý dokáže analyzovať a optimalizovať obraz i zvuk.

Televízor disponuje technológiou podsvietenia Dual LED, ktorá optimalizuje farby na obrazovke podľa deja, čo prináša detailnejší a hlbší kontrast. Určite oceníte aj obrovskú uhlopriečku – 163 cm (65 palcov). Operačný systém: Tizen. Počet HDMI vstupov: 4.

Cena: približne 999 Eur.

Viac informácií >>

 

obrázky: heureka.sk, freepik.com