Vyberáme vhodný stôl pod počítač

Všetci dnes používame informačné technológie a je pritom jedno, či ide o dieťa alebo o dospelého. Počítač sa ale nezaobíde bez stolíka, ktorý už dnes patrí k dôležitým  interiérovým doplnkom. Aký si vybrať ten najvhodnejší? Dobrý stolík je predovšetkým taký, ktorý v sebe spája praktickosť a na pohľad poteší aj oko. Ako na to si povieme v našom článku.

 

Zohľadnite priestorové možnosti

V súčasnosti nie je problém kúpiť stôl so stabilnou a odolnou konštrukciou. Populárnymi sa stávajú najmä písacie stoly z masívu. A to vďaka ich univerzálnemu vzhľadu, ktorý vyhovuje umiestneniu v klasickom i modernom interiéri. Preto sa hodia ako do kancelárie, tak aj do pracovne či detskej izby. A čo je tiež dôležité, tieto stolíky sú zvyčajne natreté 3 vrstvami ekologického laku, ktorý je pre deti zdravotne nezávadný.

Avšak ešte pred výberom konkrétneho stolíka je dôležité zvážiť priestorové možnosti miestnosti, v ktorej bude stolík stáť. V obývačke budete napríklad v tomto smere asi viac limitovaní, ako v detskej alebo v pracovni. Treba tiež počítať s tým, že monitor by mal byť vzdialený od očí aspoň 60 cm. Dĺžka stolíkov pritom začína zhruba na úrovni 1 m.

Výhodnejšie je ale vybrať si stolík trochu väčší, aby aj časom zodpovedal všetkým vašim predstavám a poskytoval dostatočný priestor prípadným doplnkom. Pochopiteľne, hmotnosť stolíka závisí od jeho veľkosti, hoci treba zvažovať i materiál. Zvyčajne sa však pohybuje od 20 do 40 kg. Z tohto pohľadu stoly z kovu a masívneho dreva patria k tým najťažším, ale zároveň aj k najstabilnejším.

Pokiaľ si nemôžete dovoliť luxus priestoru, je dobrým nápadom zvážiť stolík v tvare L – rohový stôl. Takéto riešenie stolíka dokáže pracovať s nepoužívaným priestorom, pričom je zároveň ideálny aj pre tých, ktorí striedajú pri stole rôzne činnosti. Napríklad ak stôl plánujete využívať na štúdium a zasypať ho rôznymi učebnými materiálmi.

 

Bonusový tip

Ujasnite si, kto bude pri stole najčastejšie pracovať. Pre deti sú napríklad najvhodnejšie detské písacie stolíky z kvalitného dreva. Na štúdium a na prácu je však lepšia väčšia pracovná doska. V zásade platí, že čím bude stôl využívanejší, tým by mal byť väčší a doplnený o zásuvky. Treba prípadne tiež počítať s priestorom pre tlačiareň a skener.

 

Výška pracovnej dosky

Správna výška pracovnej dosky stolíka, najmä v spojitosti s niekoľko hodinovou prácou denne, je základom. Dlhodobé sedenie za stolom totiž nie je pre ľudské telo prirodzená poloha. Preto by sa tento fakt nesprávnou polohou sedenia za stolom nemal ešte viac zhoršovať. Najčastejšie sa výška pracovnej dosky pohybuje v rozmedzí od 70 do 80 cm.

Ako si nastaviť správnu výšku PC stolíka? Začnite tým, že sa posadíte na stoličku k stolu. Okrem toho, že by ste mali dosiahnuť celými chodidlami na zem, tak pri položení rúk na stôl by paže v lakti mali zvierať pravý uhol. Samotný lakeť by mal byť pritom približne 2-3 cm pod úrovňou dosky stola.

Konkrétne príklady správne nastavenej výšky pracovnej dosky:

  • výška človeka (160-170 cm) – výška stola = 65 cm
  • výška človeka (170-185 cm) – výška stola = 67-75 cm
  • výška človeka (185-200 cm) – výška stola = 75-80 cm

 

Umiestnenie

Správne umiestnenie stola má vplyv predovšetkým na efektivitu vašej práce s počítačom. Čo je však ešte dôležitejšie, aj na vaše zdravie. Ak totiž stôl nasmerujete k oknu tak, že sa počas práce môžete pozerať von na ulicu, tak to nie je úplne ideálne riešenie. Dôvodom je časté rozptyľovanie a odvracanie pozornosti od práce. Umiestnenie chrbtom k oknu vám zase bude ožarovať monitor, čo bude namáhať váš zrak.

Ani sedenie chrbtom k dverám nie je najideálnejšie riešenie. V tom prípade bude na vás neustále striehnuť pocit neistoty, kedy neviete, čo sa za vami deje. Preto najvýhodnejším riešením je umiestniť stolík uhlopriečne od dverí. A najlepšie tak, aby ste mali za sebou dostatočne vzdialenú stenu bez okna. Získate tak dokonalý prehľad o dianí v miestnosti, pričom nebudete neustále rozptyľovaní výhľadom z okna.

 

Materiál stolíka

Najčastejšie sa stolíky pod počítač vyrábajú z ľahkej borovice alebo smreka, ktoré sú o niečo drahšie ako stolíky z drevotriesky. Platí to najmä v prípade detí. V zásade platí, že jednotlivé materiály stolíka disponujú špecifickými vlastnosťami. Preto výberom materiálu máte možnosť zvoliť si kombináciu dizajnu, funkčnosti a odolnosti tak, aby vám to čo najviac vyhovovalo.

Najpoužívanejšie materiály na výrobu stolíkov pod počítač sú nasledovné:

  • Stolík z masívu – príjemný na dotyk a vďaka svojmu vzoru je každý kus jedinečný. Pri správnej starostlivosti vydrží aj stovky rokov. Čo je dôležité, ide o zdravotne neškodný materiál vhodný aj pre alergikov. Jeho nevýhodou môže byť trochu vyššia cena.
  • Dyha – tenký list dreva, ktorým sa prelepuje najčastejšie preglejková doska. Výhodou tejto úpravy je reprezentatívny vzhľad a ľahká údržba. Dyhovať je možné aj menej kvalitné drevo a tak zlepšiť jeho vzhľad. Odštiepenie dyhy sa rieši buď podlepením, alebo vylomením kusu a vsadením novej dyhy.
  • MDF (medium density fibreboard) – považované za plnohodnotnú alternatívu masívu. Ide o materiál z prírodných vlákien, najčastejšie ihličnatých stromov. Jeho výhodami sú pekný vzhľad, vysoká odolnosť a dlhá životnosť.
  • Lamino – obľúbená a cenovo dostupná náhrada dreva. Lamino stolík je možné kúpiť v mnohých farebných variantoch, vrátane rôznych exotických drevín. Výhodou je aj jeho nižšia cena, menšia hmotnosť a nenáročná údržba. Na druhú stranu je však náchylnejší k mechanickému poškodeniu.
  • Plast – ide o najlacnejší materiál na výrobu stolíkov pod počítač. Jeho údržba je nenáročná a máte možnosť vybrať si z množstva dizajnových variantov. Je však aj najmenej odolný.
  • Kov – najčastejšie sa používa ako doplnkový materiál na výrobu nôh stolíka. Rovnako môže byť do kovového rámu vsadená doska zo skla alebo z iného materiálu.

 

Bonusový tip

Lacnejší písací stôl z drevotriesky je výhodným riešením v prípade, ak používate notebook, alebo ak s počítačom pracujete len zriedkavo. Ide o ľahký materiál, vhodný aj pre deti a tínedžerov. Dajte si však pozor, aby váš vybraný stolík mal možnosť nastavenia výšky pracovnej dosky.

 

Rady na záver

Stolík pod počítač vám môže ponúknuť aj možnosti, ktoré vám spríjemnia jeho každodenné používanie. Užitočná je najmä výsuvná polica pre klávesnicu. Klávesnica tak zbytočne nezaberá miesto na pracovnej ploche.

Rovnako oceníte aj vyvýšené miesto na pracovnej doske, vďaka ktorému dostanete monitor do ideálnej polohy pre prácu. Pomôže to najmä tým, ktorí pracujú s grafikou. Miesto vám pomôže ušetriť aj priestor pre umiestnenie case (hardware). Skrinka počítača totiž tvorí jeho veľkú časť, a takto bude elegantne skrytá medzi priečkami.

Integrované úložné šuplíky sú často najdôležitejšou podmienkou pri nadobudnutí stolíka. Môžete ich mať na jednej, alebo na oboch stranách. Samozrejme dajú sa objednať aj samostatne. Nezabudnite si však overiť a premerať výšku pracovnej dosky, a to v prípade ak ide o kontajner pod stolík.

Užitočné sú aj otvory pre kabeláž, vďaka ktorým vám káble od počítača nebudú prekážať. V prípade, že ich nepoužívate, sú uzavreté záklopkami z plastu alebo z materiálu dosky. Tiež je tu možnosť využiť regál, ktorý vytvára praktické rozvrhnutie stola. Elegantne si tak oddelíte miestnosť  a ešte aj získate ďalšie úložné priestory.

obrázky: freepik.com