Sponzorované

3 moderné elektrické zábavky pre deti i dospelých

Elektromobily a elektromotorky nie sú jedinými modernými dopravnými prostriedkami, ktoré šetria životné prostredie. Na pohyb v meste a úzkych uličkách využijete aj ďalšie, ktoré by vás ešte pred pár rokmi ani len nenapadli. A navyše si s nimi užijete aj veľa zábavy. Ktoré sú najpoužívanejšie a aké sú ich výhody, prípadne nevýhody? Povieme si v našom článku.

 

 

Elektrické dopravné prostriedky

Elektrické dopravné prostriedky určené pre jednu osobu ešte donedávna neboli považované za nemotorové vozidlá. Keď ste ich používali, boli ste považovaní za chodcov. To sa však novelou zákona od 1.1.2020 zmenilo a začali v ich prípade platiť rovnaké pravidlá cestnej premávky ako napríklad pre cyklistov. Preto netreba zabúdať na povinné reflexné prvky, svietidlá a odrazky. Prilba je povinná pre jazdcov do 15 rokov.

Dojazd

Prvé, čo by ste mali zvážiť pri výbere takejto zábavky je dojazd. To znamená, že ako ďaleko sa za ideálnych podmienok dokážete na jedno nabitie akumulátora dostať. V realite však treba počítať s hodnotou o 2 – 5 km nižšou, ako uvádza výrobca. Záleží to od váhy jazdca, od náročnosti terénu a od prekonávania výškových rozdielov. Nezabudnite ale, že maximálna hmotnosť jazdca by mala byť min. o 10 % nižšia, ako je nosnosť.

S dojazdom úzko súvisia parametre akumulátora. V súvislosti s akumulátorom sa zaujímajte hlavne o kapacitu batérie a dĺžku jej nabíjania. Ani maximálna rýchlosť by nemala ujsť vašej pozornosti – najčastejšie sa pohybuje v rozmedzí 15 – 25 km/h. Existujú však aj špičkové modely, ktoré dosahujú rýchlosť vyššiu ako 50 km/h. Tu už je však treba zvážiť bezpečnosť ich používania, hlavne ak ide o deti.

Elektro jednokolky majú výborné manévrovacie vlastnosti. A dojazd, ktorý by ste nečakali – v priemere až 100 km na jedno nabitie. Naproti tomu elektrické skateboardy pri rýchlosti 25 km/h dosahujú dojazd iba niekoľko desiatok kilometrov. Avšak každý kvalitný elektro skateboard s výkonným elektromotorom disponuje aj pokročilým systémom bŕzd, vysokou stabilitou a odolnosťou koliesok. Pre ľudí, ktorí milujú skateboard, je elektro skateboard skvelým riešením.

Brzdy

Pochopiteľne, veľmi dôležitým prvkom e-vozidiel sú brzdy. Tie sa delia na mechanické a elektromagnetické. Avšak elektromagnetické po úplnom vybití batérie prestávajú fungovať, preto je dobré, ak je e-vozidlo vybavené dvojitým brzdným systémom. Najmä v prípade e-kolobežiek, pretože tie je možné uviesť do pohybu ľudskou silou.

V súčasnosti medzi najpoužívanejšie e-vozidlá pre malých i veľkých patria e-kolobežky, e-skateboardy a v poslednej dobe veľmi populárne e-jednokolky.

 

1. E-kolobežky

Momentálne ešte stále najpopulárnejší variant e-vozidla, ktorého predajnosť každým rokom rastie. Lákadlom je najmä výhodný pomer cena/využitie, pričom kvalita a ľahká manévrovateľnosť e-kolobežky najlepšie vynikne v meste.

 

Elektro skateboard

Čoraz odolnejšie konštrukcie a stále sa zlepšujúce vyladené elektromotory dovoľujú dokonca aj vyššiu zaťažiteľnosť. Dokážu vyvinúť rýchlosť v priemere až 25 km/h s dojazdom do 30 km. Pochopiteľne, ak sa vám na ceste vybije akumulátor, ešte stále sa môžete pohybovať odrážaním ako pri obyčajnej kolobežke.

Výhody

  • Možnosť skladania, ktorú prináša väčšina moderných e-kolobežiek.
  • Zloženú e-kolobežku si môžete zobrať pohodlne do autobusu, MHD či auta.
  • Úplne vybitý akumulátor ľahko dobijete na plnú kapacitu za 5 – 6 hodín z obyčajnej domácej zásuvky.
  • K výbave patria aj blatníky, preto ich môžete používať na mokrej ceste bez toho, aby ste boli celí mokrí.
  • Celá kabeláž je ukrytá v útrobách e-kolobežky.
  • Pri niektorých typoch sa dá nastaviť aj tempomat.
  • Šetríte životné prostredie a uľahčíte si cestu do práce alebo do školy.

 

Istou nevýhodou je, že akumulátor priemerne vydrží 800 nabíjaní. Potom ho treba vymeniť. Pamätajte, že nefunkčnú batériu by ste následne mali odovzdať na recykláciu, pretože batérie predstavujú vážne riziko pre životné prostredie.

 

2. E-jednokolky

Elektrické jednokolky s maximálnou rýchlosťou až 30 km/h si určite zamilujete. Patria do rodiny samovyvažovacích dvojkoliek s riadidlami (Segway) a bez riadidiel (Hoverboard). V tomto smere však jednokolky išli ešte ďalej, pretože majú iba jedno koleso. Niekedy je ich možné nájsť aj pod označením gyroscop, unicycle, AirWheel alebo SoloWheel.

 

Elektrická jadnokolka

 

Koleso je obalené konštrukciou so sklápacími stupačkami, na ktorých sa pri jazde stojí. Ich prednosťou oproti dvojkolkám je ich väčšia obratnosť a pohyblivosť. V ich prospech tiež hovorí vyššia dosažiteľná rýchlosť a aplikované odpruženie pre pohodlnejšiu jazdu. A samozrejme už zmienený výborný dojazd.

Ovládanie e-jednokolky nie je vôbec zložité i keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. V okamihu, keď špičkou nohy zatlačíte na stupačky, pohnete sa dopredu. Ak vyviniete tlak pätou chodidiel, jednokolka spomalí a začne jazda dozadu. Pritom pôjdete tak rýchlo, ako silno do stupačiek zatlačíte. Pamätajte, že do zákrut je treba nakloniť celé telo. Ovládanie je tak prakticky závislé iba na tlaku nôh a náklonu ľudského tela.

 

Bonusový tip

Súčasťou modernej e-jednokolky sú aj špeciálne aplikácie pre smartfón. Tie vám zobrazujú priebeh vašej jazdy a zaznamenávajú rad užitočných údajov – napríklad aktuálnu rýchlosť. Väčšina modelov je kompatibilných s telefónmi Android a iOS. Prostredníctvom technológie Bluetooth ich môžete ovládať aj na diaľku.

 

3. E-skateboardy

E-skateboard môže mať niekedy podobu aj longboardu – predĺžená a stabilnejšia verzia. V jeho spodnej časti sa nachádza elektromotor, ktorý poháňa zadné kolieska. V blízkosti motora sa nachádza akumulátor a elektronika, ktorá zabezpečuje napájanie i reguláciu rýchlosti.

 

Elektro skateboard

 

Ovládanie je veľmi jednoduché, vyžaduje si to však trochu trénovania kvôli rovnováhe. Smer jazdy si ovládate pohybom tela, a to prenesením váhy zo strany na stranu. Rýchlosť jazdy je možné ovládať bezdrôtovým ručným ovládaním. Existujú ale aj výnimky, ktorým dáte pokyn na zrýchlenie prenesením váhy vpred.

Bežné e-skateboardy s pevnými malými kolieskami sú vhodné na jazdu iba po rovných povrchoch (chodníky, cesty). Ak chcete jazdiť mimo asfaltu je rozumné siahnuť po terénnych modeloch. Tie sú osadené hrubými gumovými kolieskami, ktoré môžu byť dokonca nafukovacie. Samozrejmosťou je i odpruženie koliesok.

Pohon tohto e-vozidla sa vyskytuje v dvoch typoch. Prvým je prenos pohonu na zadnú osku kolies pomocou remeňa. Tento variant je o niečo odolnejší a nájdete ho často práve v modeloch určených do terénu. Druhým typom sú elektromotory integrované priamo do kolies.

 

Bonusová rada na záver

Najdôležitejšou súčasťou e-skateboardu je jeho doska, na ktorej stojí jazdec. Najkvalitnejšie dosky sú vyrobené z viacerých vrstiev kanadského javora. Výborným materiálom na ich výrobu je aj karbónové vlákno, ktoré je veľmi pevné a zároveň ľahké. Z hľadiska bezpečnosti dbajte tiež na to, aby doska mala dostatočne drsný protišmykový povrch.

obrázky: freepik.com

 

 

Redakcia

Redaktor magazínu Pcčko.sk. Snaží sa cám priniesť zaujímavé informácie zo sveta PC, smartfónov a iných technológií

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *